Toegankelijkheid bij Festivals en evenementen

Ieder festival en evenement heeft zijn eigen authenticiteit. Het draait bij festivals om de beleving en het deelnemen. Ook mensen met een handicap bezoeken graag een evenement of een festival. Kunnen zij op een gelijkwaardige manier deelnemen en beleven? Mensen met een beperking hebben een toegankelijk festival of evenement nodig. In Artikel 30 van het VN-verdrag Handicap staat dat mensen met een beperking op voet van gelijkheid deel moeten kunnen nemen aan het culturele leven en daarbij zijn passende maatregelen nodig om dit mogelijk te maken. Dit geldt ook voor festivals en evenementen.

Hoe zorg je nu dat mensen met een handicap gelijkwaardig kunnen deelnemen aan een evenement of een festival vanuit gastvrijheid en zonder te veel dure aanpassingen?

Om toegankelijkheid bij festivals te bewerkstelligen zijn er de volgende tips:

1.
Denk altijd aan toegankelijkheid, ook als je een evenementenlocatie inhuurt met basisfaciliteiten als een invaliden toilet en drempelvrije zone. Iedereen wil zien wat er op het podium gebeurt en de beleving meemaken.

2.
Communiceer op je website welke faciliteiten waar te vinden zijn. En ook waar mensen kunnen vragen om bijvoorbeeld een rolstoelplaats, toegang voor een hulphond of een mogelijkheid voor een prikkelarme ruimte.

3.
Geef op de plattegrond aan waar de voorzieningen zijn voor mensen met een beperking.

4.
Zorg voor een gelijkwaardige beleving door bijvoorbeeld een rolstoelmat neer te leggen of een rolstoelplatform te creëren.

5.
Niemand beleefd een evenement alleen. Ook mensen met een beperking nemen gezelschap mee, denk aan: een partner, gezin, familieleden en/of een vriendengroep)  en creëer ook plaats voor hen.

6.
Boek faciliteiten met de juiste afmetingen. In veel miva toiletten op de verhuurmarkt past letterlijk geen rolstoel. Zonde van je geld. Vraag een expert als Marianne Dijkshoorn naar de juiste afmetingen.

7.
Denk ook om voorzieningen voor mensen met een visuele, auditieve en mentale beperking. Regel bijvoorbeeld een muziektolk, prikkelarme ruimte en een plaats voor een blindengeleidehond met een hulphondmat.

8.
Gebruik de juiste termen van bejegening van mensen met een beperking / handicap in alle communicatie: van projectplan tot website tot bij het evenement.

9.
Denk na over de uitgankelijkheid; hoe evacueer je mensen met een verschillend type beperking in geval van een calamiteit?

Laat je festival of evenement altijd toetsen door een expert met kennis van toegankelijkheid en evenementenorganisatie zodat je een volwaardige beleving op een praktische manier kan bieden.

 

Wist je dat er een certificering voor een toegankelijk evenement te behalen is? Marianne Dijkshoorn vertelt je er graag meer over.

Wil je meer weten, neem dan contact op:

    Naar de inhoud springen