Advies

Advies voor Evenementen: Toetsing van Locaties of Festivalterreinen op Toegankelijkheid

Verbeter de toegankelijkheid van jouw evenement met ons deskundige advies!

Als evenementorganisator of locatiehouder wil je dat jouw locatie voor iedereen toegankelijk is, inclusief mensen met een (tijdelijke) beperking. Veel gebouwen en evenemententerreinen zijn momenteel niet voldoende toegankelijk voor mensen met een fysieke, visuele, auditieve of cognitieve beperking of chronische ziekte, waardoor je hen uitsluit van deelname aan de maatschappij. Het is essentieel om professioneel advies in te winnen. Enkel de rolstoelgebruiker van om de hoek bellen geeft onvoldoende inzicht in toegankelijkheid bij evenementen door de benodigde kennis op het gebied van tijdelijkheid, veiligheid en gastvrijheid.

Waarom toegankelijkheid belangrijk is

Mensen met een beperking hebben meer nodig dan alleen een drempelvrije zone en een rolstoeltoegankelijk toilet. Zij willen zo zelfstandig mogelijk hun leven leiden en een gelijkwaardige beleving ervaren bij evenementen.

Momenteel heeft 1 op de 5 mensen een beperking, en dit aantal blijft stijgen door de vergrijzing. Gebrek aan volledige informatie over toegankelijkheid kan ervoor zorgen dat mensen met een beperking wegblijven, waardoor jij potentiële bezoekers misloopt. Ook mensen met een beperking kopen immers een entreeticket, drankjes en eten op de locatie.

Laat jouw locatie onderzoeken op toegankelijkheid

Toegankelijkheid begint bij gastvrijheid en brengt weinig tot geen extra kosten met zich mee. Wil je de toegankelijkheid van jouw festival of locatie laten onderzoeken? Welkom Toegankelijkheid & Evenementen is gespecialiseerd in toegankelijkheid vanuit gastvrijheid en kent de behoeften van bezoekers met een fysieke, visuele, auditieve en cognitieve beperking. Een toegankelijkheidsonderzoek levert je meer potentiële bezoekers op, kweekt goodwill bij de vergunningverlener, draagt bij aan het (sociale) duurzaamheidsbeleid en verhoogt de zichtbaarheid van inclusie.

Onze expertise

Marianne Dijkshoorn maakte in 2008 het eerste festival van Nederland toegankelijk en heeft de toegankelijkheid bij evenementen naar een hoger niveau gebracht door haar kennis van evenementenorganisatie, gastvrijheid en veiligheid. Zij wordt wereldwijd gezien als een expert op het gebied van toegankelijkheid bij evenementen.

Certificering toegankelijke locatie

Na een grondige audit kan jouw locatie of festival het certificaat ‘Toegankelijke Locatie’ ontvangen als deze voldoet aan de eisen. Dit certificaat toont aan dat jouw locatie:

– Duidelijke communicatie biedt over de toegankelijkheid op de website
– Bereikbaar is voor mensen met een beperking
– Voldoet aan de basisvereisten voor rolstoeltoegankelijkheid
– Geschikt is ingericht voor mensen met een verschillende type beperking
– Een aangename beleving biedt voor alle bezoekers
– Veilig is voor mensen met een beperking, ook in geval van een calamiteit

Onze werkwijze

Wij gaan maanden voorafgaand aan het evenement met je in gesprek over jouw doel, doelgroep, ervaringen met mensen met een beperking, benodigde faciliteiten en leveranciers en geven je een adviesrapport waarmee je zelf aan de slag kunt. In de productietijd controleren wij de faciliteiten op toegankelijkheid.
Tijdens het evenement is een mystery guest-onderzoek mogelijk.

Bij evenementenlocaties gaan wij in gesprek over toegankelijkheid en doorlopen daarna de hele locatie. Ook hierbij volgt een adviesrapport waarmee jezelf aan de slag kunt.

Voorbeelden van geadviseerde evenementen

Enkele voorbeelden van evenementen en locaties die zich hebben laten onderzoeken op het gebied van toegankelijkheid zijn:

  • Evenementenlocaties: World Forum The Hague, Van Nelle Fabriek
  • Evenementen: TwitchCon Europe, Tour de France Femmes Grand Depart Rotterdam, Eurovisie Songfestival, Appelpop, DockYard Festival (ADE), Motel Mozaique (MOMO), CuliNESSE, Le Guess Who?, Rewire, Rotterdam Unlimited Zomercarnaval, Mystic Garden Festival, Huldiging Feyenoord, Winter Garden Festival, en Rottepop

Meer Informatie?

Wil je meer weten over de mogelijkheden om jouw locatie of evenement te laten adviseren en certificeren als toegankelijk? Laat je gegevens achter voor meer informatie.

Welkom Toegankelijkheid & Evenementen staat klaar om je te helpen bij het verbeteren van de toegankelijkheid van jouw evenement.

Certificaat voor een Toegankelijk Locatie waarbij getoetst wordt op: De bereikbaarheid van de locatie voor mensen met een beperking, De basis van rolstoeltoegankelijkheid, De inrichting van de locatie ten behoeve van mensen met een beperking, De communicatie over de toegankelijkheid op de website, De mogelijkheid tot het ervaren van de beleving en De veiligheid voor mensen met een beperking in geval een calamiteit.

    Ga naar de inhoud