Referenties
Referenties en aanbevelingen
Ik heb sinds 2014 al vele adviezen mogen geven over toegankelijkheid en dat leverde mij de volgende referenties en aanbevelingen op:
-
Toegankelijkheidsonderzoek naar de gebouwen van Het Kadaster:
“Het Kadaster wil een werkgever zijn waar medewerkers met een beperking zich welkom voelen. Dat begint met een toegankelijk gebouw voor iedereen. Vanuit deze visie heeft Marianne voor het Kadaster een onderzoek gedaan naar de toegankelijkheid van de Kadastergebouwen voor mensen met een beperking. Marianne heeft dit onderzoek professioneel, met oog voor detail opgepakt. Ze beschikt over veel kennis en ervaring over het onderwerp toengankelijkheid. Ook voor vragen over de Quotum- en Participatiewet kun je bij haar terecht. We hebben haar hierin ervaren als een deskundige en plezierige gesprekspartner. We zijn zeer tevreden met het advies en het eindrapport.
Wij bevelen haar dan ook graag aan als adviseur voor toegankelijkheidsvraagstukken en voor vragen over de Quotum/Participatiewet.
Uiteraard zijn wij bereid om onze aanbeveling toe te lichten of vragen te beantwoorden.”Suzanne Franse
Beleidsadviseur P&O Kadaster
Festivaltoetsingen namens Festival 5D voor:
“Marianne is medewerker toegankelijkheid bij Stichting Festival5D geweest. Ze heeft daarbij met grote inzet andere festivals zoals Oerol, Over het IJ Festival, Voltt Loves Summer en Noorderzon bezocht en gekeken naar de toegankelijkheid. Op basis daarvan heeft zij deskundige adviezen opgesteld. Haar adviezen hebben geleidt tot betere toegankelijkheid bij al deze festivals.”
Beer Boneschansker
Directeur/artistieke leiding Festival 5D
- Scriptie voor MEE Rotterdam Rijnmond en de VGR ‘Hoe kunnen festivals beter toegankelijk worden en meer beleving bieden aan mensen met een lichamelijke beperking’:
“Het onderzoek dat Marianne bij MEE Rotterdam Rijnmond heeft gedaan naar de toegankelijkheid van Rotterdamse Festival(organisatie)s laat zien dat op veel plekken de basis er wel is, maar er nog op veel punten flink wat te verbeteren valt. Belangrijkste is dat zij in het onderzoek ook meegenomen heeft welke oplossingen er dan zijn. Vaak is een oplossing niet zo ingewikkeld als de wil om wat aan toegankelijkheid te doen er maar is. Met behulp van bijvoorbeeld een ervaringsdeskundige en iemand die kennis heeft van de oplossingsmogelijkheden kan een festivalorganisatie het bezoekersaantal zeker opschroeven.
Natuurlijk komen daarbij kosten om de hoek kijken, maar voor een groot deel is dat terug te verdienen in de baten, omdat elke festivalganger er weer een meer is en die geven wel op het festivalterrein hun geld uit en vertellen via sociale media hoe hun ervaringen geweest zijn. Gratis reclame als de toegankelijkheid goed geregeld is. Jammer dat door de economische recessie toegankelijkheid in de praktijk nu toch vaak een sluitpost blijkt te zijn.MEE heeft het onderzoek gebruikt als aanbevelingen naar organisaties die er mee aan de slag moeten (de festivalorganisaties) en de belangenorganisaties (o.a. de VGR) van mensen met een beperking. De handreiking van het onderzoek is terug te vinden op de site van Toegankelijk Rijnmond. Het eindresultaat hebben wij positief gewaardeerd. Dat is in de rapportage aan de studie toentertijd meegegeven in de beoordeling.”
Jan Wapenaar
Stafmedewerker Communicatie MEE Rotterdam Rijnmond
- Rottepop advies over toegankelijkheid van het festival:
“Tijdens de organisatie van het festival Rottepop hebben we gebruik kunnen maken van de kennis en expertise van Marianne Dijkshoorn als het gaat om de toegankelijkheid van het festival voor mensen met een beperking.
Niet alleen de kennis en ervaring van Marianne als ervaringsdeskundige heeft geleid tot een goed en bruikbaar advies, maar ook de expertise die zij vanuit haar professionele scholing wist in te brengen. Daarnaast is Marianne als mens toegewijd, inspirerend en in staat om te laten zien dat toegankelijkheid vaak niet zo ingewikkeld hoeft te zijn maar vooral de aandacht vraagt.
En dan is de grootste stap gezet!”
Lucy Beld
Festival Manager Rottepop