Toegankelijke voorbeelden

(on)Toegankelijke Voorbeelden.

Wie er oog voor heeft, ziet overal tal van ontoegankelijke situaties. Een bloemlezing:

Grasvelden/zachte ondergronden.
Veel festivals en evenementen vinden plaats op een onverharde ondergrond (gras of zand). Door een regenbui verandert de ondergrond snel in een modderpoel. Een verhard hoofdpad van rijplaten of honingraadmatten houdt het terrein bereikbaar, ook voor ouderen, mensen met een handicap en mensen met een kinderwagen. Stro, houtsnippers of grind als ondergrond zijn af te raden, omdat ze gaan vastklitten aan schoenen en wielen.

Toilet.
Op veel evenementen worden chemische toiletten (dixies) gebruikt. Een goede toiletruimte is minimaal 165 bij 220 centimeter breed en beschikt over een verhoogde toiletpot met beugels. In een goed toilet kan een rolstoelgebruiker de rolstoel draaien en naast de toiletpot plaatsen. Een goede ramp (hellingbaan) is noodzakelijk bij een drempel of opstapje hoger dan 2 centimeter.

Opstapjes.
Veel tenten, stands en containers hebben vaak een flinke opstap. Een hellingbaan of ramp biedt uitkomst. Let op: een hellingbaan is minimaal 90 centimeter breed, heeft een maximaal hellingspercentage van 10 tot 15% en beschikt over voldoende manoeuvreerruimte aan begin en einde.

Barrières.
Veel commerciële evenementen gebruiken barrières als beveiligingsmaatregel. Een toegang van minimaal 90 centimeter breed is ook voor rolstoelgebruikers en kinderwagens toegankelijk. Er zijn op aanvraag strips met een bredere toegangspoort verkrijgbaar.
Op de foto is sprake van een brede poort. Maar helaas, een vuilnisbak blokkeerde als nog de weg.
Kabelgoot.
Op veel evenementen worden kabels weggewerkt met een kabelgoot. Dat is een oplossing met een flinke hellingspercentage. Een hellingbaan of ramp biedt uitkomst. Let op: een hellingbaan is minimaal 90 centimeter breed, heeft een maximaal hellingspercentage van 10 tot 15% en beschikt over voldoende manoeuvreerruimte aan begin en einde.

Enkele voorbeelden