Toegankelijke tips

Gratis tips voor het toegankelijker maken van uw locatie

  • Communiceer via onder meer de website, het programmaboekje en de event-app wat wel en niet toegankelijk is. Zo voorkom je onduidelijkheid.
  • Zorg voor tenminste één ruim aangepast toilet; een chemisch toilet is veelal te klein voor rolstoelgebruikers, een spoeltoilet voldoet beter aan goede afmetingen.
  • Informeer al je medewerkers en vrijwilligers over de voorzieningen die je hebt getroffen voor bezoekers met een handicap. Vergeet hierbij niet de mensen die in de horeca, beveiliging en bij de parkeerplaats werken.
  • Zet mensen met een beperking in als medewerker bij festivals. Dit verlaagt de drempel voor anderen.

Voorbeelden van (on)toegankelijkheid.

 

 

Grasvelden/zachte ondergronden.
Veel festivals en evenementen vinden plaats op een onverharde ondergrond (gras of zand). Door een regenbui verandert de ondergrond snel in een modderpoel. Een verhard hoofdpad van rijplaten of honingraat matten houdt het terrein bereikbaar, ook voor ouderen, mensen met een handicap en mensen met een kinderwagen. Stro, houtsnippers of grind als ondergrond zijn af te raden, omdat ze gaan vastklitten aan schoenen en wielen.

Toilet.
Op veel evenementen worden chemische toiletten (dixies) gebruikt. Een goede toiletruimte is minimaal 165 bij 220 centimeter breed en beschikt over een verhoogde toiletpot met beugels. In een goed toilet kan een rolstoelgebruiker de rolstoel draaien en naast de toiletpot plaatsen. Een goede hellingbaan of ramp is noodzakelijk bij een drempel of opstapje hoger dan 2 centimeter.

Opstapjes.
Veel tenten, stands en containers hebben vaak een flinke opstap. Een hellingbaan of ramp biedt uitkomst. Let op: een hellingbaan is minimaal 90 centimeter breed, heeft een maximaal hellingspercentage van 10 tot 15% en beschikt over voldoende manoeuvreerruimte aan begin en einde.

Toegangssluizen.
Veel evenementen gebruiken toegangssluizen als beveiligingsmaatregel. Een toegang van minimaal 90 centimeter breed is ook voor rolstoelgebruikers en kinderwagens toegankelijk. Er zijn op aanvraag strips (hekwerk-frame) met een bredere toegangspoort verkrijgbaar.

Kabelgoot.
Op veel evenementen worden kabels weggewerkt met een kabelgoot. Dat is een oplossing met een flink hellingspercentage. Een hellingbaan biedt uitkomst. Let op: een hellingbaan is minimaal 90 centimeter breed, heeft een maximaal hellingspercentage van 10 tot 15% en beschikt over voldoende manoeuvreerruimte aan begin en einde.

  • Neem in het veiligheidsbeleid/plan de veiligheid van mensen met een beperking mee.
  • Zorg voor een verhard hoofdpad naar en op het festivalterrein.
  • Zorg voor tenminste één ruim aangepast toilet; een chemisch toilet is veelal te klein voor rolstoelgebruikers, een spoeltoilet voldoet beter aan de normering.
  • Communiceer via onder meer de website, het programmaboekje en de event-app wat wel en niet toegankelijk is. Zo voorkomt u onduidelijkheid.
  • Informeer al uw medewerkers en vrijwilligers over de voorzieningen die u heeft getroffen voor bezoekers met een handicap. Vergeet hierbij niet de mensen die in de horeca, beveiliging en bij de parkeerplaats werken.
  • Zet mensen met een beperking in als vrijwilliger bij festivals. Dit verlaagt de drempel voor anderen.